divendres, 9 de febrer del 2018

6 de Febrer: "Beneita ignorància"


Resultado de imagen de niña con interrogantes
Resultado de imagen de niña con interrogantes



El curt d'avui ha anat sobre la ignorància que podem tindre pel desconeixement de certs temes. Molta gent pel simple fet de no haver acabat els estudis primaris té una falta de coneixements bàsics molt forta, però si anem molt més enllà, tal vegada, ens hauríem de preguntar perquè aquesta gent no ha volgut acabar els seus estudis. No cal jutjar de primera mà (encara que tots ho fem i jo la primera) perquè moltes vegades no per tindre títols superiors una persona pot conéixer més d'un tema. Simplement la falta d'interés i motivació fa que en certes matèries tinguem uns coneixements molt més reduïts que en altres (aquest degué ser el meu cas amb les ciències).




Com a futurs docents haurem d'intentar que els nostres alumnes sempre tinguen una actitud de motivació cap als aprenentatges que estem intentant que assolisquen. Quan una persona es troba motivada sempre vol més, conéixer més, investigar més, saber més i aquest és el tipus d'aprenentatge que hem de fomentar perquè aquest serà el que perdure al llarg del temps en la nostra ment.
 Avui en dia hi ha moltes poques matèries ja no sols en les escoles sinó en les universitats en les quals tu et sentigues motivat per aprendre. La majoria de les assignatures per exemple que es donen en la universitat tenen l'objectiu  que memoritzes, ho vomites tot en un examen i uns quants dies després ja no tens ni idea del que has aprés.
Per tot açò pense que Juanfra està posant tant d'interés en què entenga'm tot el que a poc a poc va explicant-nos, perquè el seu objectiu, no para de repetir-ho des del primer dia és que entenga'm tot el que estem treballant.

Després un breu debat en acabar el curt Juanfra ens ha repartit un xicotet qüestionari de preguntes que en principi pareixien senzilles i que algunes jo pensava que sabia segur. A continuació us deixe el qüestionari i us recomane fer-lo i després comparar les vostres respostes amb les vertaderes respostes a veure si sou gent de ciència popular o bons científics.



1.- Atracció que exerceix la Terra sobre totes les coses:

Patadas a la Ciencia, los astronautas sí pesan: 
https://www.canaldeciencias.com/2013/01/08/errores-conceptuales-de-la-ciencia-popular-los-astronautas-si-pesan/ 

2.- L'augment de pes que experimenta un arbre:

Pregunté de qué estaban hechos los árboles y no creerás lo que aprendí: 
http://omicrono.elespanol.com/2014/08/pregunte-de-que-estaban-hechos-los-arboles-y-no-creeras-lo-que-aprendi/ 

3.- Perill de dormir amb un altre ésser viu a la mateixa habitació tancada:

El falso mito sobre el peligro de dormir en una habitación con plantas: 
http://blogs.20minutos.es/yaestaellistoquetodolosabe/el-falso-mito-sobre-el-peligro-de-dormir-en-una-habitacion-con-plantas/

4.- Igual temperatura dels objectes presents en una mateixa habitació que té igual temperatura:

¿Por qué sentimos algunos materiales más fríos que otros?:
https://www.xatakaciencia.com/sabias-que/por-que-sentimos-algunos-materiales-mas-frios-que-otros

5.- Combustió de la gasolina i gasos expulsats:

¿Qué es la emisión de CO2 por kilómetro recorrido?
http://www.microsiervos.com/archivo/ecologia/que-es-emision-co2-kilometro-recorrido.html 

6.- Duració del dia i la nit:

¿Por qué son los días más cortos tras el solsticio de verano?:
https://noticias.eltiempo.es/por-que-son-los-dias-mas-cortos-a-partir-de-ahora/




Si sou gent de ciència popular com jo a l'haver comprovat les respostes us adonareu de la quantitat de coses que pensàveu que sabíeu i de les que esteu totalment equivocats. 

El que més m'ha cridat a mi l'atenció ha sigut la pregunta de les plantes, tota la vida pensant que no es podien tenir plantes dins d'una habitació i resulta que la quantitat d'oxigen que consumeixen és insignificant al costat de la quantitat d'oxigen que consumeix un animal o una altra persona. Sí que és veritat que en els hospitals es recomana deixar els rams de flors o plantes fora de les habitacions perquè sí que ens poden transmetre algun tipus de bacteria però no, pel mite de què ens consumeixen l'oxigen que nosaltres necessitem.

Tot el que hem vist ens fa replantejar-nos moltes coses i és que moltes vegades pensem que som persones molt cultes en certs aspectes i resulta que més bé som grans ignorants... "Beneita ignorància".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada