dimecres, 14 de març del 2018

13 de Març: Repassem conceptes


Per començar la sessió d'avui hem vist aquest vídeo. Us sonarà perquè l'he gastat per a clarificar conceptes en entrades anteriors.



És un vídeo resum de tot el que hem vist fins al moment referent a massa, volum, propietats específiques de la matèria que ens permetixen diferenciar uns elements d’uns altres i propietats generals.

Per als nostres nens d’infantil hem de tenir clara una cosa, sempre que puguem ensenyar-los conceptes a través d'exemples demostrables serà molt millor que en vídeos, fotos o sols amb una explicació.

Després del vídeo introductori hem repassat els conceptes que ja sabíem i hem ampliat una mica més els coneixements. Avui he aprés que els romans van ser els primers a comparar dos objectes en la balança romana. Van agafar una fusta i van posar un cordell i als extrems 2 plats i ho van agafar del centre. Mesuraven el patró en les coses que anaven posant.

Podem mesurar totes les característiques de la matèria?
Magnitud: tot allò que es pot mesurar és magnitud
• Sabor.......................no
• Temperatura............si de fusió
• Duresa.....................si graus de duresa hi ha materials més durs i menys durs. Resistència a ser ratllat per un altre material. El diamant és el material més dur perquè és el que presenta més resistència a ser ratllat sols es pot ratllar per ell mateix. Té 7 graus de duresa. El menys dur x exemple el guix que es pot ratllar amb l’ungla.
• Elasticitat..................si puc mirar molt aguanten abans de trencar-se, posar-li diverses forces i veure si es trenca o no.
• Olor.........................no
• Color........................no
• Textura...................no
• Densitat...................si

Després hem continuat ampliant el concepte de densitat. Com ja sabem la densitat la traguem dividint la massa amb el volum.
 té, 13,6 gr/cm3

MERCURI DENSITAT 13,6 GR/CM3


DENSITAT  DE L'AIGUA 1 GR/CM3

Aleshores una garrafa de 5 litres plena d’aigua té una densitat de 5 quilos.
Una garrafa de 5 litres plena de mercuri té una densitat de 68 quilos

Que pesa més un quilo de plom o un quilo de palla?


La palla pesa un poc menys perquè encara que pesen el mateix la força d'empenta es major en la palla la qual cosa provocarà que el seu pes varie mínimament.
Un altre exemple on podem veure açò és en una fulla d'un foli, tires la fulla plana i tires la mateixa fulla feta una bola, a priori pesen el mateix pero la força d'empenta farà que una de les dues pese mes que l'altra.


En conclusió, el volum d’un objecte és sempre el mateix o pot variar?
El volum d’un objecte sí que pot canviar, exemple fulla arrugada i fulla normal, globus buit i globus ple i les barres de pa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada