dimecres, 14 de març del 2018

13 de Març: Repassem conceptes


Per començar la sessió d'avui hem vist aquest vídeo. Us sonarà perquè l'he gastat per a clarificar conceptes en entrades anteriors.



És un vídeo resum de tot el que hem vist fins al moment referent a massa, volum, propietats específiques de la matèria que ens permetixen diferenciar uns elements d’uns altres i propietats generals.

Per als nostres nens d’infantil hem de tenir clara una cosa, sempre que puguem ensenyar-los conceptes a través d'exemples demostrables serà molt millor que en vídeos, fotos o sols amb una explicació.

Després del vídeo introductori hem repassat els conceptes que ja sabíem i hem ampliat una mica més els coneixements. Avui he aprés que els romans van ser els primers a comparar dos objectes en la balança romana. Van agafar una fusta i van posar un cordell i als extrems 2 plats i ho van agafar del centre. Mesuraven el patró en les coses que anaven posant.

Podem mesurar totes les característiques de la matèria?
Magnitud: tot allò que es pot mesurar és magnitud
• Sabor.......................no
• Temperatura............si de fusió
• Duresa.....................si graus de duresa hi ha materials més durs i menys durs. Resistència a ser ratllat per un altre material. El diamant és el material més dur perquè és el que presenta més resistència a ser ratllat sols es pot ratllar per ell mateix. Té 7 graus de duresa. El menys dur x exemple el guix que es pot ratllar amb l’ungla.
• Elasticitat..................si puc mirar molt aguanten abans de trencar-se, posar-li diverses forces i veure si es trenca o no.
• Olor.........................no
• Color........................no
• Textura...................no
• Densitat...................si

Després hem continuat ampliant el concepte de densitat. Com ja sabem la densitat la traguem dividint la massa amb el volum.
 té, 13,6 gr/cm3

MERCURI DENSITAT 13,6 GR/CM3


DENSITAT  DE L'AIGUA 1 GR/CM3

Aleshores una garrafa de 5 litres plena d’aigua té una densitat de 5 quilos.
Una garrafa de 5 litres plena de mercuri té una densitat de 68 quilos

Que pesa més un quilo de plom o un quilo de palla?


La palla pesa un poc menys perquè encara que pesen el mateix la força d'empenta es major en la palla la qual cosa provocarà que el seu pes varie mínimament.
Un altre exemple on podem veure açò és en una fulla d'un foli, tires la fulla plana i tires la mateixa fulla feta una bola, a priori pesen el mateix pero la força d'empenta farà que una de les dues pese mes que l'altra.


En conclusió, el volum d’un objecte és sempre el mateix o pot variar?
El volum d’un objecte sí que pot canviar, exemple fulla arrugada i fulla normal, globus buit i globus ple i les barres de pa.


dijous, 8 de març del 2018

8 de Març: Jo avui pare




Jo avui pare perquè en un futur no ho feu vosaltres.



6 de març: Tornen els fantasmes de les antigues ciencies

Per començar la classe d'avui i tenint en compte que estem molt a prop del 8 de Març hem vist un curt relacionat amb la ciència i el genere.



Després hem fet una xicoteta reflexió sobre molts científics coneguem i moltes científiques i a mi m'ha cridat molt l'atenció que sols coneixia el nom d'una científica Marie Curie.


En el curt se'ns dona el nom de diverses científiques i dels seus descobriments però sobretot m'ha cridat l'atenció un nom James Barry cirugia del exèrcit britànic que en morir es va descobrir que era una dona.



https://www.elespanol.com/cultura/historia/20170113/185732238_0.html

Històries com aquestes ens fan pensar fins a quin punt hem arribat de vegades les dones per simplement tenir els mateixos drets que un home, perdre la seua identitat i haver de fingir que eres una persona que en realitat no eres, es el coste que moltes vegades hem de pagar per poder complir els nostres somnis.

Una vegada finalitzada aquesta xicoteta reflexió ens em introduït de nou en MATÈRIA i avui li ha tocat el torn a uns nous membres de la família científica, el VOLUM i la DENSITAT.

El volum és la quantitat d'espai que ocupa un cos, com més matèria més volum, es mesura en m3.


La densitat és la divisió entre la massa d'un objecte i el volum que ocupa. Es representa per mitjà d'aquesta fórmula






Per a entendre aquest concepte Juanfra ens ha explicat la història d'Arquimides i la corona del rei Hieron.



El volum de qualsevol cos es pot mesurar tirant-lo dins de l'aigua, mesures el que ha pujat el nivell d'aigua abans i després de tirar l'objecte i traus el seu volum.


1 cm 3 és igual a un dau




1dm3 és igual a un cartó de llet






1m3 és igual a una llavadora




El volum d'un cos es trau multiplicant l'ample pel llarg.

Per finalitzar la classe hem hagut de mesurar diferents objectes per poder traure el seu volum aquests han sigut els resultats meus i de Laura.






dissabte, 3 de març del 2018

1 de Març: Comence a sentir-me científica!


Com cada sessió hem començat veient un curtmetratge que aquesta vegada anava sobre aprendre ciència.




Després de debatre una estona sobre la manera en què ens venien a nosaltres les ciències hem jugat a un joc de Quim (observació).

Aquests jocs consisteixen a veure quina quantitat d'informació eres capaç de retenir en un temps determinat. Juanfra ens ha posat una imatge amb diversos objectes des de xiquets fins a pedres i teníem que intentar memoritzar-les totes. Hi havia 20 imatges de les quals jo he sigut capaç de retenir 16!!!!, no està gens mal, pensava en realitat que recordaria moltes menys, de vegades segueix sorprenent-me a mi mateixa, ja que segueix sense confiar en totes les capacitats que tinc (que boba estic).

Quan hem acabat aquesta activitat que tractava de què fórem bons observadors (tot científic ha de ser-ho) hem entrat de ple en matèria.

Hem fet un breu repàs del que es va dir la classe anterior sobre la matèria, matèria és tot allò que té un pes i un volum, es pot classificar atenent a diversos criteris.

I ara afegim un xicotet pas mes als nostres coneixements, la matèria la podem trobar en 5 ESTATS:

 Sòlid




Líquid



Gasos



Plasma (entre sòlid i líquid)





Condensat de Bose Einstein ( entre el gas i el líquid)




Després de descobrir que hi ha 5 estats jo pensava que sols hi havien 3, m'he posat a indagar una mica més sobre aquests dos estats desconeguts per a mi.

He trobat un vídeo en el YouTube on xiquets de primària han fet un experiment per descobrir que és això del plasma.



Després he intentat trobar algun experiment en escoles per fer entendre als més menuts que és el Condensat de Bose- Einstein i sols he trobat aquest, que no ajudarà molt per a infantil però si que m'ha ajudat a mi a entendre un poc millor aquest cinquè estat de la matèria. 


Una vegada hem indagat un poc mes sobre els estats de la matèria li ha tocat el torn a definir el que és pes i el que és massa.

Que és el pes?

És la força que la matèria exerceix sobre un altre cos. (Com a curiositat vaig traure el meu pes i el de 499,8 n/kg)

Que és la massa?

És la quantitat de matèria que hi ha.

Com a exemple direm que un astronauta pesa menys en la lluna perquè la força de la gravetat de la lluna és menys a la de la Terra encara que la matèria en els dos llocs és la mateixa.

Per últim i abans de fer el nostre primer experiment em après que vol dir això de la LLDLM que no és una altra cosa que la llei de conservació de la matèria. La matèria no es crea ni es destrueix simplement es transforma.

Com a exemple hi tenim un tronc que en posar-lo al foc es transforma una part en cendra i l'altra en gasos (diòxid de carboni+vapor d'aigua).

Per a finalitzar la classe hem fet el nostre primer experiment, us deixe a continuació el vídeo perquè pugueu gaudir tant com ho he fet jo, me quedat en gana de molt més!